Educatie

Workshops leeftijd 6-15

KunstLab vindt het delen van kennis en kunde super belangrijk. Samen maken we de toekomst! Met ons educatieprogramma willen wij de volgende generatie trainen in het onderzoekend en ontwerpend leren, en dan specifiek op de intersectie tussen kunst en wetenschap. Door de nieuwste technieken in te zetten en op een speelse manier te ontwerpen en te bouwen, willen we leerlingen laten zien dat ze zelf oplossingen kunnen bedenken voor sociale vraagstukken. Zo kunnen ze hun eigen omgeving en toekomst ontwerpen én creëren.

In ons programma staan de volgende thema’s centraal: kunst - wetenschap - techniek - sociale innovatie - thematische leren - duurzaamheid - ontwerpend leren - design thinking - burgerschap - afval en energie - multimedia - creatief denken

Zijn de workshops niet helemaal wat je zoekt, maar lijkt ons programma je wel interessant? We denken graag mee. We kunnen onze programma’s aanpassen of met iets compleet nieuws beginnen met dezelfde principes.

Experimenten met biogas

Workshop Ontwerpen voor de Toekomst

In deze workshop gaan we energie opwekken uit afval! Als echte wetenschappers voeren we proefjes uit met natuurlijke materialen. Zo gaan we kijken wie het meeste biogas kan opwekken, maken we zelf instrumenten van afval en bekijken we welk afval de meeste energie geleidt. En tot slot maken we van afval een nieuwe stad met elkaar, de stad van de toekomst!

Deze workshop is voor een groep van maximaal 30 leerlingen, het wordt gegeven op school en bestaat uit 6 workshops van 2 uur.

Het bouwen van de stad van de toekomst

Workshop Ontwerpen voor de Toekomst: VSD Traject

De workshop Ontwerpen voor de toekomst is ook beschikbaar als VSD traject. In zes weken tijd bouwen we samen de stad van de toekomst! Iedereen maakt voor zich diverse onderdelen om ze uiteindelijk samen te laten komen tot één grote, nieuwe stad. We vullen de stad met miniatuur figuren en maken vervolgens een film van de stad volgens de eigen visie op de toekomst. In dit traject komt van alles aan bod: van spelen met de Makey Makey tot het ontwerpen van gebouwen, en van technische experimenten tot het filmen van maquettes.

De workshops zijn geschikt voor een groep met maximaal 30 leerlingen. Een enkele workshop duurt 1,5 uur, het VSD traject bestaat uit 6 workshops. Een VSD traject wordt in overleg op maat gemaakt.

Spelen met energie

Workshop Jouw idee werkt!

Tijdens deze workshop dagen we de leerlingen uit om op een speelse manier oplossingen te bedenken en uit te voeren voor de eigen buurt. In groepjes werken we aan plannen, schetsen en maquettes voor een specifieke opdracht uit de buurt, de school of de stad. Denk aan een nieuw doel op het schoolplein of een toegangspoort voor het stadspark!  

Deze workshop is geschikt voor groep met maximaal 30 leerlingen. Een enkele workshop duurt 1,5 uur. De resultaten van deze workshops worden soms zelfs in practijk gebracht door de school, gemeente of samenwerkende organisatie. KunstLab kan een groter na-schools traject opzetten om dit waar te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.