Educatie

Workshops leeftijd 12-17

KunstLab vind het belangrijk om kennis en werkmethodes over te brengen aan de nieuwe generatie van makers. Samen kunnen we de toekomst vormgeven!  Met het educatieprogramma willen wij de volgende generatie trainen in het onderzoekend en ontwerpend leren. Door de nieuwste technieken in te zetten en op een speelse manier te ontwerpen en te bouwen, willen we leerlingen laten zien dat ze zelf oplossingen kunnen bedenken voor sociale vraagstukken. Zo kunnen ze hun eigen omgeving en toekomst ontwerpen en creëren!

In ons programma staan de volgende thema’s centraal: kunst - wetenschap - techniek - sociale innovatie - thematische leren - duurzaamheid - ontwerpend leren - design thinking - burgerschap - afval en energie - multimedia - creatief denken

Zijn de workshops niet helemaal wat je zoekt, maar lijkt ons programma je wel interessant? We denken graag mee. We kunnen onze programma’s aanpassen of met iets compleet nieuws beginnen met dezelfde principes.

Ideeën bespreken

Workshop Social Design

Met bewegingssensoren laten we dansers muziek maken met hun beweging. Maar kan het ook een innovatieve oplossing zijn voor mensen met spraakachterstand? Grote schermen reageren op de bewegingen van groepen mensen tijdens de opening van een nieuw treinstation. Maar kan het ook een nieuwe manier zijn om verkeerstunnels veiliger maken?

Hoe kan kunst een bijdrage leveren aan de processen die gaande zijn in de maatschappij? Deze vraag staat centraal in de workshop Social design. We nemen leerlingen mee in de werkwijze van KunstLab en stimuleren door middel van gestuurde werkvormen leerlingen op creatieve wijze oplossingen te bedenken voor hun eigen omgeving.

De leerlingen gaan in groepen aan de slag met een realistische challenge. Door middel van onderzoekend en ontwerpend leren begeleiden we de jongeren met korte en snelle opdrachten om het creatief denken te trainen en maken we gezamenlijk een te gekke poster met het plan voor de challenge. Wie komt met het beste idee voor bijvoorbeeld het verzorgingstehuis, de bibliotheek of de kringloopwinkel?!

Dit educatieprogramma sluit goed aan bij de invulling van het vernieuwde CKV voor HAVO en VWO. Het programma wordt aangeboden als losse workshop of als module. De module bestaat uit een lessenserie van 7 weken, waarbij KunstLab twee keer begeleidt. De challenges worden dan aangepast aan vraagstukken uit de omgeving van de school.

Dit traject is geschikt voor maximaal 30 leerlingen, kan op maat worden gemaakt voor onder- en  bovenbouw, of kan worden vormgegeven als projectweek. Neem contact met ons op voor meer informatie.