Educatie

Workshops Hoger Onderwijs

KunstLab vind het belangrijk om kennis en werkmethodes over te brengen aan de nieuwe generatie van makers. Samen kunnen we de toekomst vormgeven! Met het educatieprogramma willen wij de volgende generatie trainen in het onderzoekend en ontwerpend leren. Door de nieuwste technieken in te zetten en op een speelse manier te ontwerpen en te bouwen, willen we leerlingen laten zien dat ze zelf oplossingen kunnen bedenken voor sociale vraagstukken. Zo kunnen ze hun eigen omgeving en toekomst ontwerpen en creëren!

In ons programma staan de volgende thema’s centraal: kunst - wetenschap - techniek - sociale innovatie - thematische leren - duurzaamheid - ontwerpend leren - design thinking - burgerschap - afval en energie - multimedia - creatief denken

Workshop Social Design

De workshop Social Design is een educatie programma speciaal ontworpen voor jongvolwassenen die studeren aan de kunstacademie, conservatorium of universiteit.

In de 21ste eeuw worden participatie en interactie steeds belangrijker. Zeker met de globalisatie dynamiek van nu, is het maken van connecties en samenwerkingsverbanden zijn belangrijk bij een goed functionerende samenleving. Wij geloven dat cultuur, kunst en innovatie essentiële bronnen worden, en als dat zo is moeten ze gebruikt kunnen worden. Dit vraagt om een open houding van de gehele samenleving, maar al helemaal van de maker zelf. Door kunstenaars, technologen en wetenschappers op te leiden tot een moderne maker, garanderen we een belangrijke input van cultuur, kunst en creativiteit in onze samenleving.   

In dit educatieprogramma wordt je getraind om de kunst, wetenschap en maatschappij samen te brengen, je wordt uitgedaagd om te experimenteren, een dialoog te beginnen en om te zoeken naar jouw rol als maker of onderzoeker. Als team krijg je een complexe casus, in een professionele context. Individueel moet je je leerproces bij houden en confronteren, maar je zult ook gecoacht worden door het ervaren KunstLab team. Voor de structuur gebruikt KunstLab een systeem gebaseerd op elementen uit de Design Thinking methode, maar ook methodologisch interdisciplinaire onderzoeksmethoden van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS).

Binnen het programma kun je een idee tot kunstwerk, artistieke uitdrukking, een prototype voor een innovatief product of service ontwikkelen met verschillende middelen en begeleiding. Je zult je ontwikkelen als een interdisciplinaire maker door samen te werken met studenten uit verschillende richtingen. We combineren werk methodes uit het wetenschappelijke en artistieke gebied om samen tot innovatieve oplossingen te komen. Door te werken met maatschappelijke partners; actuele instellingen en organisaties, zijn de probleemstellingen waarmee je geconfronteerd wordt echt en niet fictief. Je werkt naar een oplossing die misschien wel een actueel probleem oplost.

Ben je een docent en ben je geïnteresseerd in deze workshop? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.