Project

Tactile Orchestra

Tactile Orchestra zet smart textiles in voor een collectieve muzikale ervaring en is ontwikkeld in samenwerking met Studio Roos Meerman.

De installatie bestaat uit een zacht en harig oppervlak dat reageert op aanraking. Wanneer het geaaid wordt creëert de interactie een reeks van bijzondere geluiden, die door middel van interactie door de gehele stof ontdekt kunnen worden. Door samen te werken kunnen de deelnemers een symfonie creëren, waarbij de verborgen geluiden in de stof kunnen worden gezien als de verschillende instrumenten in een compositie.

Tactile Orchestra  - Foto door Xandra van der Eijk
Tactile Orchestra - Foto door Xandra van der Eijk

Participatie en samenwerking zijn de kern van onze samenleving, en worden steeds vaker genoemd als relevant voor de tijd waar we in leven. Maar hoe werkt samenwerken nou eigenlijk? Wat is de beste manier om samen iets nieuws te ontdekken? Tactile Orchestra is een manier om onderzoek te doen naar het antwoord op deze vragen.

Over de afgelopen jaren is deze installatie in ontwikkeling geweest en heeft verschillende vormen, geluiden en textielen gekend. Het project kwam veel en vaak in de schijnwerpers te staan; in de vorm van exposities en evenementen, maar ook in de vorm van een onderzoek naar andere toepassingen van de gebruikte technologie. De centrale vraag van dit onderzoek was: Hoe kan dit kunstwerk tot nut zijn voor anderen?

Ontdek een muzikale compositie door de oppervlakte aan te raken

Kozie Wall Object - Foto door Eva Broekema
Kozie Wall Object - Foto door Eva Broekema

Kozie

Met ons product Kozie hebben we een manier gevonden om de originele installatie aan te passen tot een wandobject en kussen voor demente ouderen. Het product is met veel enthousiasme ontvangen in de zorg, wat resulteerde in een nieuwe startup. In 2017 werden we zelfs de beste startup van het jaar genoemd!  

Meer informatie over de ontwikkeling van de toegepaste producten kan je vinden op onze Kozie pagina, en op de eigen website van Kozie.