Project

Kozie

Kozie is een familie van multisensorische objecten die speciaal zijn ontworpen om ouderen met dementie te helpen. Op dit moment bestaat de familie uit twee objecten: een kussen voor individueel gebruik en een muur object, speciaal ontwikkeld voor gebruik tijdens groepstherapie. De Kozie familie is een doorontwikkeling van onze smart textile installatie Tactile Orchestra.

Kozie Cushion

Het kussen voelt zacht aan en heeft een ingebouwde speaker. Door het kussen te aaien wordt de speaker geactiveerd en begint de muziek te spelen. De muziek is aan te passen aan de wensen en herinneringen van de cliënt, zoals een favoriet nummer, een luisterboek of een spraak opname van een geliefde. Met dit kussen kan de dementerende in een enkel moment een persoonlijke wereld voor zichzelf openen, door zelf te handelen. Dit resulteert in een rustige en herkenbare omgeving die het vertrouwen in het fysieke domein herstelt. Het gewonnen vertrouwen stelt de cliënt in staat om opnieuw een connectie te maken met zijn omgeving en dierbaren.

Kozie experimenten bij Museum Arnhem
Kozie experimenten bij Museum Arnhem - Foto door Eva Broekema
Kozie Wall Object at Museum Arnhem - Foto door Eva Broekema
Kozie muur object bij Museum Arnhem - Foto door Eva Broekema

Kozie Wall Object

Het muur object bestaat uit een zacht oppervlak verdeeld in verschillende secties. Elke sectie produceert een ander geluid, zoals het geluid van de stad of het waaien van wind door de bladeren in het bos. Het object kan worden gebruikt door meerdere cliënten op hetzelfde moment.

Kozie is samen met Studio Roos Meerman ontwikkeld en wordt mede mogelijk gemaakt door Art Officials. Meer informatie kan gevonden worden op de Kozie website.