Project

Bio Orchestra

Bio Orchestra is een samenwerkingsproject met de Wageningen Universiteit, waarbij we onderzoek doen naar de muzikale capaciteiten van planten.

Gebaseerd op de kennis en methodes van de afdeling Plant Fysiologie, ontwikkelen wij momenteel een orkest van planten. De data die de groei van verschillende plantsoorten beschrijft wordt omgezet naar geluid en gebruikt in een compositie. Dit interdisciplinair onderzoek is tijdens het grootste deel van 2017 uitgevoerd, een proces waarin zowel de toepasbaarheid van kunst als wetenschap werd getest. De samenwerking met de Wageningen Universiteit maakt dat we nu toewerken naar een data-based concert met planten, uitgevoerd door orkest De Ereprijs in 2018.

De compositie is gebaseerd op de innerlijke wereld van de planten, in het specifiek de hormoonbalans. Met dit uitgangspunt en het gebruik van geluid als vertaling, hopen we de gevoelens van de planten kenbaar te maken. Bio Orchestra kan worden ervaren vanaf Maart 2018 bij de Wageningen Universiteit.

Plant Monitor

Naast het gebruiken van wetenschappelijke kennis in een artistieke installatie, heeft de samenwerking geleid tot innovatie in het wetenschappelijke veld. Door het gebruik van de nieuwste technologie van micro-computing, hopen KunstLab en de Wageningen Universiteit een nieuwe manier van plant monitoring te ontdekken. Meer informatie hierover én over de samenwerking volgt binnenkort.

Plant Monitor wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.